Historie

Muziekvereniging T.A.V.E.N.U. Schoonhoven werd opgericht op 1 juni 1906 als opvolger van muziekvereniging Apollo. De afkorting T.A.V.E.N.U. staat voor: Tot Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning. De vereniging werd opgestart als fanfare-orkest en begon met 28 leden.

Eind jaren veertig, begin jaren vijftig was het Tavenu Amusements Orkest actief. Zij speelden vooral Tiroler muziek.

In 1952 werd de drumband opgericht, geleidt door diverse militaire instructeurs die behoorden tot de drumband van het garnizoen in Schoonhoven. In dat jaar kwam ook het eerste uniform.

Muziekvereniging T.A.V.E.N.U. sloot zich in 1962 aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

In samenwerking met de wandelsportvereniging werden ter afsluiting van de Zilverstad wandeltochten de eerste Taptoes in Schoonhoven georganiseerd.

In 1965 vond de eerste internationale uitwisseling plaats met Musikgesellschaft Littau uit Littau-Luzern Zwitserland. Dit was het begin van een aantal muzikale uitwisselingen met verschillende verenigingen. Bezoeken over en weer werden gebracht naar het Zwitserse Küssnacht, Feuerbach bij Stuttgart in Duitsland en het Duitse Owingen. Op dit moment zijn er regelmatig uitwisselingen met Musikverein Stadtkapelle Weil der Stadt.

Op 30 april 1976 werd klein orkest “De Hazepoten” opgericht dat nu als streetband van de vereniging fungeert. Ook lopen “De Hazepoten” in Weil der Stadt mee in de jaarlijkse Fasnetoptocht.

In 1976 is de vereniging koninklijk onderscheiden met de EREPENNING VAN VERDIENSTE bij het 70-jarig jubileum.

Halverwege de jaren ’80 werd Rien Berkel aangetrokken om een klas voor Algemene Muzikale Vorming op te starten. De  opleidingen daarna werden verzorgd door de S.M.O.S., Stichting Muzikale Opleidingen Schoonhoven.

Het jaar 1995 was het jaar van de veranderingen. In april wisselde de drumband van instructeur en in oktober kwam er een nieuwe dirigent bij de fanfare. Tevens werd “Stichting Het Bastion’95” opgericht waarmee de vereniging “eigenaar” werd van de thuisbasis “Het Bastion”.

De vereniging kent ook een jeugdorkest waarin de opgeleide muzikanten samen een orkest vormen ter voorbereiding van het doorstromen naar het fanfare-orkest.
De Drumband staat onder leiding van instructeur Carl de Heus en het fanfare-orkest wordt geleidt door dirigent Dick-Jan Veerbeek.